Met deze 6 tips trek je talent aan en focus je op toekomstige groei!

Met deze 6 tips trek je talent aan en focus je op toekomstige groei!

ORMIT Nederland

ORMIT Nederland

     

Wist je dat het kwijtraken van toptalent door covid-19 het grootste bedrijfsrisico is voor CEO’s? Dat blijkt uit de CEO Outlook 2020 van KPMG. Een zorgelijke ontwikkeling als je beseft dat het tijd en geld kost om het juiste talent te vinden en te behouden. Wil je als organisatie je groeiambities realiseren, investeer dan in talent. Maar hoe kom je aan het juiste talent en hoe voorkom je dat ze na een paar jaar weer weglopen? We geven je zes tips uit de praktijk om een talentmagneet te zijn en te blijven.

Genialiteit kent vele vormen

Sommige mensen blinken uit in analytische vaardigheden, anderen door het vertellen van een verhaal dat je raakt of doordat ze mensen meekrijgen in een verandering. Weer anderen zijn enorm creatief en verrassen met hun gedurfde ideeën of weten juist door hun kritische blik risico’s te vermijden. Door het omarmen van diversiteit en het actief bij elkaar brengen van verschillende talenten en perspectieven, vorm je sterke teams en maak je een organisatie flexibel en veerkrachtig. Dat zien we dagelijks met onze jonge talenten in teams bij organisaties waarmee we samenwerken: van DSM tot DELA, van Bol.com tot Philips.

 

Kijk over grenzen heen

Talent vind je niet per se binnen de grenzen van je eigen team of organisatie. Als je er open voor staat, kun je altijd en overal talent spotten. Talent wat op een bepaald moment of in een bepaald project het verschil maakt, werkt niet altijd binnen de afdeling of het team waar op dat moment de uitdaging ligt. Als je het organogram loslaat en over de grenzen van je eigen organisatie(onderdeel) heen kijkt, vind je vaak op hele andere plekken het talent dat op dat moment voor jou het verschil kan maken. Juist hun frisse blik is waardevol, zegt ook Daniel Marrara Bertholdo, Global Deployment Manager van Philips. 

“We proberen talent aan te trekken en aan ons te binden met het oog op de toekomst van Philips. Het is fantastisch om te zien hoe gedreven deze jonge talenten zijn, zij brengen nieuwe energie in ons bedrijf waar zich een omvangrijk veranderingsproces voltrekt.” 

 

Spot talent

Een talent herken je door dat iemand iets uitzonderlijk goed doet, maar vaak ook nog eens zonder er bij na te denken. Het is zo’n integraal onderdeel van wie ze zijn dat ze zich er vaak zelf niet eens bewust van zijn. Je spot het talent van mensen door goed te kijken en jezelf de volgende vragen te stellen: Wat doet iemand opvallend beter dan anderen? Wat kost iemand ogenschijnlijk geen moeite? Welke taken of rollen trekt iemand automatisch naar zich toe, ook al hoort het formeel niet bij zijn of haar werk?Met onze 25 jaar ervaring herkennen we talent haarscherp, of zoals Herman Wories van DSM het zegt:

 

“Als ik kijk naar het profiel van de talenten dan beschikken ze over een goed voorstellingsvermogen en een gezonde portie eigenwijsheid. Ze vullen dit aan met: snel ingewerkt zijn, mensen en belangen aan elkaar knopen en doortastend stakeholdermanagement. Het bewijst dat het selectieproces van ORMIT klopt, maar daar hadden we vooraf ook veel vertrouwen in.”

 

Zet talent in de schijnwerper

In de praktijk zien we vaak dat mensen zich niet altijd bewust zijn van hun eigen talenten. Dat is een gemiste kans, want het betekent ook dat iemand zijn of haar unieke talent niet gericht kan inzetten. De talenten van iemand herkennen en expliciet benoemen vergroot het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen op dat punt. Door feedback te geven en mensen in de schijnwerper te zetten vergroot je de kans dat iemand zijn of haar talent bewuster inzet en anderen er een beroep op doen.

 

Neem afscheid van te grote ego's 


Voor een topresultaat heb je een diversiteit aan talenten nodig en, nog belangrijker, een team dat bestaat uit spelers die hun ego opzij kunnen zetten en zich volledig inzetten voor het gezamenlijk resultaat. Als prima donna’s het teveel voor het zeggen krijgen, ondermijnt dat in onze ogen de kracht van de totale organisatie. Het vraagt om leiderschap om afscheid van hen te kunnen nemen als ze niet in staat zijn om over hun eigen schaduw heen te stappen.

 

Ga uit de weg! 

Pas op dat je als leider zelf niet een te groot ego hebt waardoor je anderen verstikt en hen, meestal onbedoeld en onbewust, remt in hun ontwikkeling. Goed bedoeld zijn er vaak verschillende valkuilen waardoor je als leider niet talent aantrekt, maar degene bent die het talent in de weg zit. Denk aan het overweldigen van mensen met je voortdurende stroom aan ideeën. Of door taken van ze over te nemen of ze in bescherming te nemen. Je ontneemt juist daarmee je kostbare talent enorm veel leerkansen.We noemen dat ‘care to dare’, een mooi voorbeeld hiervan is een scene uit de film Ray:

 

 

 

Als leider heb je een cruciale rol in het omvormen van je organisatie om talent aan te trekken. Creëer met jouw leiderschap een ontwikkelklimaat waarin talenten worden erkend en tot bloei komen.

Wij geven graag vrijblijvend enkele tips om het beste talent voor jouw organisatie te spotten, vinden en behouden!