Ikigai, kies een carrière waar jij echt gelukkig van wordt!

Ikigai, kies een carrière waar jij echt gelukkig van wordt!

Marlou Brunninkhuis

Marlou Brunninkhuis

     

Op weg naar je eerste baan of een nieuwe uitdaging? ORMIT helpt jou op weg in de corporate jungle! Download het eBook.

Welke carrière past bij jou? En hoe zorg je er voor dat je ook daadwerkelijk gaat doen waar jij het meest gelukkig van word? Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden en er valt zo ontzettend veel te kiezen! Wellicht herken je het: je ziet soms door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl je zo graag antwoord zou willen op de vraag: wat past nu echt bij mij?

Het Japanse principe van ‘ikigai’ is een boeiend hulpmiddel om jou te helpen te ontdekken welke (loop)baan (of breder: welk leven) bij je past. Héctor Garcia en Francesc Miralles deden onderzoek naar het ikigai-principe en schreven hierover twee boeken. In deze blog ontdek jij hoe jij jouw ikigai kunt vinden!

 

Wat is Ikigai?

Onderzoekers ontdekten dat er op het Japanse eiland Okinawa meer gezonde en actieve honderdjarigen leven dan waar ook ter wereld. Zij ontdekten dat het geheim voor een lang leven, naast gezond, simpel en veel buiten leven, is dat iedereen een zogenaamde ‘ikigai’ heeft. Ikigai betekent zoiets als ‘een reden voor je bestaan’ en is een belangrijk geheim voor het leiden van een lang, gezond en tevreden leven.

Het bepalen van jouw ikigai kan jou helpen om meer ontspannen en gelukkiger te leven. Als je doet waar je echt blij van wordt, waar je van geniet, dan gaan de dingen vanzelf. Je komt in een ‘flow’ terecht, zoals ze dat wel eens noemen. Je zult bijvoorbeeld minder druk ervaren. En als er eens deadlines zijn, dan zul je ze niet per se als zodanig ervaren, omdat je doet waar je veel plezier aan beleeft. Dat klinkt best goed toch?

Wat zou je er van vinden om te achterhalen wat jouw ikigai is, zodat je op basis daarvan invulling kunt geven aan jouw leven en loopbaan? En zodat je iedere ochtend met veel plezier uit je bed zult stappen? Om dat uit te vinden, is het belangrijk dat je weet waar je van houdt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft, en waar je voor betaald kunt worden. De overlap tussen deze vier elementen vormt jouw ikigai.

Ikigai schema visual

 

Hoe vind ik mijn Ikigai?

Nu je wat achtergrond hebt bij het ikigai-principe, wil je waarschijnlijk aan de slag om jouw eigen ikigai te ontdekken. Leuk! Weet dat dit vaak een proces is van dagen, weken en soms zelfs langer. Het is belangrijk om in alle rust en op een ontspannen manier te bedenken wat bij je past, om te laten bezinken wat je opschrijft, en om jezelf kans te geven op ingevingen of nieuwe inzichten. Dat werkt het beste. Neem bij voorkeur dus de tijd en sta jezelf toe dat je niet direct weet wat nu precies jouw reden van bestaan is. Alleen al bezig zijn met het ontdekken van jouw ikigai en het ontdekken van de eerste stappen richting een carrière die bij je past, zullen je helpen.

Waar houd je van?

Volgens het ikigai-principe is het belangrijk om te achterhalen waar je echt van houdt. Begin daar mee voordat je de andere elementen uitwerkt. Beantwoord vragen als: Wat doe je graag in jouw vrije tijd? Waar lees je veel over? Welke onderdelen van jouw werk geven jou energie of een glimlach op jouw gezicht? Wat vond je als kind leuk om te doen? Zie deze eerste stap als een brainstormsessie: het maakt niet uit hoe lang jouw lijst is of dat dat wat je opschrijft tegenstrijdig lijkt. Schrijf alles op waar je van houdt!

Het is overigens belangrijk dat je altijd blijft doen waar je van houdt! Als jij je hele leven open blijft staan om nieuwe dingen te ontdekken zal je jezelf energieker en gelukkiger voelen!

Waar ben je goed in?

De volgende stap is nadenken over waar je echt goed in bent. Zijn er dingen waar je wel eens een prijs mee hebt gewonnen? Waar vinden anderen jou in uitblinken? Waar krijg je vaak complimenten over? En wat zie jij zelf als jouw kwaliteiten? Schrijf ook dit op, en wees niet bescheiden.

Wat heeft de wereld nodig?

Vervolgens ga je onderzoeken wat de wereld nodig heeft. Wat is een onderwerp waar je voldoening uit haalt en waar je anderen ook mee helpt? Of waar maak je anderen gelukkig mee? Denk bij ‘anderen’ bijvoorbeeld aan jouw vrienden, collega’s of partner. Welke maatschappelijke thema’s spreken jou aan, of waarmee zou jij de wereld een stukje beter willen maken?

Waar kun je voor betaald worden?

En ten slotte is het belangrijk om te achterhalen waarvoor je betaald kunt worden. Volgens het ikigai-principe hoef je niet rijk te worden, maar is het wel belangrijk dat je voldoende geld verdient om in jouw gewenste levensonderhoud te kunnen voorzien. Denk daarom voor jezelf na: wat kun je doen waarmee je geld kunt verdienen? Welk product, dienst of vaardigheid kun je ‘verkopen’? Het gaat niet alleen om iets waar je nu geld mee verdient, maar om ook iets waarmee je in de toekomst geld zou kunnen verdienen.

 

ikigai uitwerking voorbeeld

 

Wat is jouw ikigai?

Als je alles op papier hebt gezet, ben je klaar voor de volgende stap. Begin met de twee lijsten met informatie over ‘waar je van houdt’ en ‘waar je goed in bent’ en leg deze naast elkaar. Combineer ze met elkaar: je krijgt nu inzicht in wat het ikigai-principe jouw passie noemt. Maak hier een nieuw overzicht van.

Doe hetzelfde voor de andere overlappende elementen: zo vind je ook jouw missie, jouw roeping en jouw beroep. Heb je jouw passie, missie, roeping en beroep bepaald, bepaal dan waar ze elkaar overlappen: dat is jouw ikigai!

Zorg er voor dat je eens in de zoveel tijd jouw ikigai evalueert. Het kan zijn dat andere zaken belangrijk(er) voor je zijn geworden en dat je jouw ikigai wilt aanpassen. Reflecteren op wat je doet en of het je nog gelukkig maakt is hartstikke belangrijk!

 

Praktische tips bij het vinden van jouw Ikigai

Tip 1 - Bepaal hoeveel tijd je wilt besteden om jouw grote doel te behalen.

Twee deugden die belangrijk zijn in het bereiken van je doelen zijn volgens de Japanners volharding en geduld. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de 10.000-uren regel, afkomstig van de Britse journalist Malcolm Gladwell:

  1. Met 1 uur krijg je een eerste inkijk in de materie;
  2. Met 10 uur ontwikkel je een iets uitgebreidere kennis van de belangrijkste begrippen;
  3. Met 100 uur bereik je een gemiddeld niveau;
  4. Met 1.000 uur word je een expert;
  5. Met 10.000 uur ben je een professional of ‘meester in de materie’.

Als je dus 10.000 uur op iets oefent dan zul je het niveau van een professional bereiken. Volharding, ganbarimasu in het Japans, is essentieel, en het is aan jou om te bepalen hoeveel tijd je jezelf kunt of wilt geven om jouw doel te bereiken.

Tip 2 - Maak keuzes en zorg voor focus.

We kennen allemaal wel de ‘Pareto-regel’: 20% van je inspanning levert 80% van de resultaten op. Je vindt jouw Ikigai, jouw reden van jouw bestaan, niet in de 80% onbelangrijke dingen die je dagelijks doet, maar in de essentiële 20% waar je het meest van geniet. Focus jouw energie dus op dat waar je het gelukkigst van wordt, heb het lef de rest te elimineren, en je zult zien dat je passie opbloeit. Probeer het maar eens!

Tip 3 - Kies een ‘senpai’.

Een 'senpai' is een mentor die zijn kennis en vaardigheden met je deelt en die jou van adviezen en feedback kan voorzien voor dat wat je wilt leren. Dit kan iemand zijn met veel ervaring in het vakgebied waar jij interesse in hebt, maar het kan ook een vriend zijn die jouw interesse met jou deelt. Zolang je nog geen senpai hebt gevonden, kun je in ieder geval leren door bijvoorbeeld boeken te lezen of filmpjes kijken over mensen die hebben bereikt wat jij wilt bereiken. Hoe hebben zij het aangepakt en welke lessen hebben zij geleerd? Ook kun je interviews lezen met iemand die je bewondert en daarvan aantekeningen maken. Leer dus van anderen met veel kennis en ervaring!

 

Bronnen:

- Ikigai - de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven, Héctor Garcia & Francesc Miralles. Uitgeverij Boekerij, 2016

-Vind je ikigai – breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk, Héctor Garcia & Francesc Miralles. Uitgeverij Boekerij, 2017

Download het eBook!