Het kernkwadrant van Daniel Ofman, wat kan je er van leren?

Het kernkwadrant van Daniel Ofman, wat kan je er van leren?

Rene Bruitsman

Rene Bruitsman

     

Op weg naar je eerste baan of een nieuwe uitdaging? ORMIT helpt jou op weg in de corporate jungle! Download het eBook.

Kernkwadranten geven jou het inzicht om jezelf beter te leren begrijpen. Daarnaast helpen ze je ook om het gedrag van anderen beter te kunnen plaatsen. Door na te denken over jouw kwaliteiten, maar ook jouw ergernissen, valkuilen en uitdagingen leer je om beter te samenwerken en zal je meer in balans zijn. De kracht van dit model zit in zijn eenvoud, reikwijdte en diepgang. In deze blogpost neem ik je mee in het kernkwadrant, en geef ik een uitwerking ter inspiratie! 


Herken je Kernkwaliteiten!

Een kernkwaliteit is een kwaliteit, of een cluster van kwaliteiten, die specifiek zijn voor een bepaald persoon. Het is een kwaliteit die als het ware altijd in allerlei verschillende omstandigheden aanwezig is. Lionel Messi bijvoorbeeld is een goede voetballer. Toch is dat niet zijn kernkwaliteit. Het hebben van inzicht en overzicht maakt hem tot een goede voetballer. Dat zouden dus zijn kernkwaliteiten kunnen zijn. Ook als hij niet meer voetbalt, heeft hij inzicht en overzicht ter beschikking. Over het algemeen kunnen de meeste mensen wel één of meerdere (kern)kwaliteiten van zichzelf benoemen. Met enige zelfkennis kun je natuurlijk een heel eind komen maar het leukste is om dit samen te doen. Lukt het niet om het in een groep of in een tweetal te doen, dan helpen deze vragen om je kwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging in kaart te brengen.


Kernkwaliteiten zijn te achterhalen door te vragen:

 • Wat waarderen anderen in mij of waar word ik vaak mee gecomplimenteerd?
 • Wat vind ik gewoon in mezelf?
 • Wat verwacht ik vanzelfsprekend van anderen?

Valkuilen zijn te achterhalen door te vragen:

 • Wat verwijten anderen mij vaak of waardoor kom ik vaak in conflict?
 • Wat ben ik bereid bij anderen door de vingers te zien?
 • Welk gedrag van mijzelf praat ik goed?

 

Uitdagingen zijn te achterhalen door te vragen:

 • Welke kwaliteit vind je dat je goed zou kunnen gebruiken om een evenwichtiger en completer mens te worden?
 • Wat wensen anderen mij toe?
 • Waar heb ik bewondering voor of op wie ben ik jaloers?

 

Allergieën kun je achterhalen door te vragen:

 • Welk gedrag (van anderen) minacht ik, of word ik boos om?
 • Wat raden anderen mij aan te relativeren?
 • Vinden mensen in jouw omgeving dat jij je ergens te druk om maakt?


  Kernkwadrant Daniel Ofman

 

Voorbeeld van het kernkwadrant

Anna is daadkrachtig, ze weet wat ze wil. Ze neemt snel besluiten en gaat gemakkelijk tot actie over. Dat kwam haar goed van pas tijdens haar jaar als voorzitter van het bestuur van haar studentenvereniging en nu ook op haar eerste opdracht als project verantwoordelijke vanuit ORMIT. Waar ze moeite mee heeft is om haar teamleden mee te krijgen. Het lijkt wel hoe harder zij vooruit wil, des te langzamer zij gaan. Zij kan zich erg storen aan dat trage gedoe. Er moet wat gedaan worden! Als reactie op de passiviteit van haar team komt het regelmatig voor dat Anna een besluit forceert.

Tijdens een gesprek met haar Talent Development Manager prijst deze Anna’s daadkracht. Het valt hem op met welke snelheid en kracht ze besluiten probeert te nemen. Dit heeft namelijk een (negatief) effect op de motivatie in haar team. Om Anna’s effectiviteit te vergroten zou hij willen dat Anna wat meer geduld had en stelt voor dat ze meer ruimte geeft aan haar team en de tijd neemt om te luisteren naar de ideeën van anderen. Bij de eerste teambijeenkomst brengt Anna dit in praktijk door na haar presentatie van een project enige tijd te nemen om te luisteren naar de reacties van haar team. Het team waardeert Anna’s rust en ruimte voor inbreng, dit komt de sfeer in het team ten goede. Bovendien leidt dit tot waardevolle aanpassingen in het project, waar Anna zelf nog niet aan had gedacht.

 

ofman kwadrant voorbeeld

 

Wat kan je leren van het kernkwadrant?

Inzicht hebben in jouw kernkwadranten draagt bij aan jouw Persoonlijk Leiderschap. Uiteindelijk wil je de samenwerking met anderen verbeteren en zelf meer in balans zijn. Om hier succesvol in te zijn zal je vooral aandacht moeten geven aan jouw uitdagingen. Ga maar eens na, wat kan je leren aan de hand van dit kwadrant? Wie zijn personen die dat al goed doen, en hoe doen ze dat? Bedenk voor jezelf situaties waarmee je kan of wil oefenen om dit gedrag aan te passen. Wanneer ga je dit uitvoeren? En wanneer merk je of de aanpassingen succes hebben gehad? 

Veel succes met het invullen van het kernkwadrant en het oefenen van je gedragsverandering! 

 

Download het eBook!